.

Περικοπές δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ

Συνολική μείωση 1,1 δισ. ευρώ θα προκύψει στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Παροχών Υγείας και την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά.

Ειδικότερα, εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ προβλέπεται από τις διορθώσεις στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) στις ιδιωτικές κλινικές. Το 2012 οι δαπάνες για ΚΕΝ εκτοξεύθηκαν, είπε ο κ. Σαλμάς καθώς υπήρχαν κενά στο νόμο και οι κλινικές χρέωναν ΚΕΝ και στους χρόνιους ασθενείς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, την κατάργηση του επιδόματος τοκετού, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2012 στα 19 εκατ. ευρώ καθώς δόθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε δημόσιο νοσοκομείο. «Αφού ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίνει και επίδομα», υπογράμμισε ο κ. Σαλμάς.

Επιπλέον, περίπου 93 εκατ. ευρώ λιγότερα θα πληρώσει φέτος ο Οργανισμός, μετά την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Η διαπραγμάτευση επέφερε μείωση, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η μαγνητική τομογραφία κόστιζε 240 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ το 2012 και εφέτος η τιμή της καθορίστηκε σε 135 ευρώ. Αναλόγως, η αξονική τομογραφία κόστιζε 71 ευρώ και τώρα κοστίζει από 40 ευρώ. Το 2012 η συνολική δαπάνη για τις απεικονιστικές εξετάσεις ήταν 307 εκατ. ευρώ και το 2013 προβλέπεται ότι θα είναι από 215 έως 265 εκατ. ευρώ.

Περίπου 16 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις των νεφροπαθών, 20 εκατ. ευρώ από τις φυσιοθεραπείες, καθώς - όπως είπε ο κ. Σαλμάς - συνταγογραφούνταν αφειδώς, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι υπήρξε φυσικοθεραπευτής που είχε 29.000 υποβολές σε ένα μήνα. Ακόμη ανακοίνωσε ότι οι συνεδρίες μειώνονται σε 10 από12 που ήταν ανά ασθενή και η αποζημίωση κάθε συνεδρίας από 20 σε 15ευρώ.

Μεγάλη δαπάνη δημιουργήθηκε και από την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως, καθώς το 2012 δαπανήθηκαν 73 εκατ. ευρώ. Μετά τις νέες ρυθμίσεις, μειώνεται η αποζημίωση στα 100 από 150 ευρώ που ήταν και διπλασιάζεται ο χρόνος αναμονής, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση περίπου 42 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σαλμάς έκανε λόγο για ενθαρρυντικά στοιχεία εξοικονόμησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και για εξορθολογιστικές ενέργειες, οι οποίες στοχεύουν στο νοικοκύρεμα του Οργανισμού.
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger