.

Motor Oil:Κέρδη 114 εκατ. ευρώ. Στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας με επενδύσεις 1 δις ευρώ!

Στην δεύτερη θέση της λίστας των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας  βρέθηκε η διϋλιστική επιχείρηση  Μότορ Όϊλ, που ελέγχεται από τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη.
Συγκεκριμένα, παρά την σημαντική πτώση  (35,6%) στην κερδοφορία της,  η επιχείρηση  εμφάνισε κέρδη προ φόρων 114 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις στον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών βούλιαξαν στις ζημιές.

Αντιστοίχως, η επιχείρηση αύξησε τον κύκλο εργασιών του από 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 8,2 δισ. ευρώ το 2012.
Στην πραγματικότητα ο τζίρος που διαχειρίστηκε η επιχείρηση προσέγγισε τα 10 δισ. ευρώ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η  Μότορ Όιλ όσο και τα Ελληνικά Πετρέλαια εμφάνισαν υψηλή κερδοφορία, παρά το γεγονός ότι αυτή υπέστη αισθητή υποχώρηση. Είναι αποκαλυπτικό ότι το 2012 και οι δύο εταιρείες  εμφάνισαν συνολικά κέρδη της τάξης των 248 εκατομμυρίων ευρώ (133,5 εκατ. ευρώ ήταν τα κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων) όταν  οι εμπλεκόμενες εταιρείες εμπορίας εμφάνισαν ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι η μητρική εταιρεία του ομίλου της Μότορ Όιλ είχε εμφανίσει και κατά την προηγούμενη χρήση (2011) αύξηση κερδών περίπου 40%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μεγάλης πανελλαδικής  έρευνας της STAT BANK, τα καθαρά κέρδη της Μότορ Όϊλ αυξήθηκαν από 126,6 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 177 εκατομμύρια ευρώ το 2011 , κατατάσσοντας τη συγκεκριμένη εταιρεία στην τέταρτη καλύτερη θέση των πλέον  κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας. Στις πρώτες θέσεις της κερδοφορίας είχαν βρεθεί  - εκτός της Μότορ Όϊλ – οι εταιρείες : ΟΠΑΠ, Regency Entertainment, Cosmote ,  Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Crown Hellas Can,  Αττική Οδός, Αθηναϊκή Ζυθοποιία και καπνοβιομηχανία Καρέλιας
Who is Who
Ας σημειωθεί ότι στον ευρύτερο όμιλο της Μότορ Όϊλ εντάσσονται – εκτός των άλλων – και οι  θυγατρικές εταιρείες:  AVIN OIL Α.Β.Ε.Ν.Ε.Π.,  Coral Α.Ε.,    Coral Gas Α.Ε.Β.Ε.Υ., OFC Υπηρεσίες Αεροπορικού Καυσίμου Α.Ε.,  M και M Α.Ε. Φυσικού Αερίου,  ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER Α.Ε.,    Shell & MOH Α.Ε. Αεροπορικών Καυσίμων   και Εταιρεία Αγωγού Καυσίμων Αεροδρομίου Αθηνών
Το πιο ενδιαφέρον στην δραστηριότητα του ομίλου Μότορ Όϊλ είναι ότι η κερδοφορία συνδυάζεται με την υλοποίηση πολύ φιλόδοξων επενδυτικών προγραμμάτων. Αποκαλυπτικό είναι το παρακάτω γεγονός: την δεκαετία 2001-2010 οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε περίπου  1 δισ.  ευρώ(!).
Μέσω του Προγράμματος Επέκτασης Διϋλιστηρίου (Refinery Expansion Program) υλοποιήθηκε μεγάλος αριθμός επενδυτικών έργων τα κυριότερα και σημαντικότερα των οποίων ολοκληρώθηκαν στην αρχή του κύκλου.  Οι δύο επενδυτικοί κύκλοι 2003-2005 και 2008-2010 απορρόφησαν το 60% περίπου της παραπάνω συνολικής επενδυτικής δαπάνης.

Η Μότορ Όιλ Ελλάς (ΜΟΕ) κατέχει  ηγετικό ρόλο στον τομέα της διύλισης πετρελαίου, προμηθεύοντας τις αγορές που εξυπηρετεί με ένα ευρύ φάσμα αξιόπιστων ενεργειακών προϊόντων. Η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα διατηρεί και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 
Το Διυλιστήριο μαζί με τις βοηθητικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις διακίνησης καυσίμων αποτελεί το μεγαλύτερο αμιγώς ιδιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα της Ελλάδος και θεωρείται ένα από τα πιο ευέλικτα διϋλιστήρια της Ευρώπης. Μπορεί να κατεργάζεται αργό πετρέλαιο διαφόρων τύπων, παράγοντας ένα ευρύ φάσμα πετρελαϊκών προϊόντων, που καλύπτουν τις πιο αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές, εξυπηρετώντας έτσι μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, η ΜΟΕ είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία παραγωγής και συσκευασίας λιπαντικών. Τα παραγόμενα βασικά και τελικά λιπαντικά είναι εγκεκριμένα από διεθνείς οργανισμούς (Association des Constructeur Europeens d’Automobiles, American Petroleum Institute) και από τις Ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Το Διϋλιστήριο βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους, Κορινθίας, περίπου 70 χλμ. έξω από την Αθήνα. Η Διοίκηση της εταιρείας, καθώς και οι Γενικές Διευθύνσεις Εμπορίας, Οικονομικών, Διοικητικού & Ανθρωπίνων Πόρων και Στρατηγικού Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, στεγάζονται σε σύγχρονο κτίριο στο Μαρούσι Αττικής.
Το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας της ΜΟΕ είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με το ISO 9001:2008 για την παραγωγή, εμπορία και παράδοση καυσίμων, βιοκαυσίμων, λιπαντικών, κεριών και προϊόντων ασφάλτου. Το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης είναι και αυτό πιστοποιημένο σύμφωνα με το ISO 14001:2004 για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, καθώς επίσης και το σύστημα Υγιεινής και Ασφάλειας με το OHSAS 18001:2007. Το διυλιστήριο της ΜΟΕ είναι το μόνο διυλιστήριο στην Ελλάδα, και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, το οποίο έχει πιστοποιηθεί και για τα τρία συστήματα. statbank.gr
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger