.

Αυτό είναι το επίδομα τέκνων του 2018

Σειρά ρυθμίσεων για κρίσιμα θέματα περιλαμβάνονται στο ογκώδες πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται τη Δευτέρα.


Μεταξύ άλλων αναμορφώνεται το καθεστώς που διέπει τα υφιστάµενα οικογενειακά επιδόµατα, µε σκοπό τον εξορθολογισµό τους και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο επίδομα παιδιού, το οποίο χορηγείται, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία κάθε οικογένειας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, αυτή η αναμόρφωση απαιτεί την ενίσχυση του συστήματος με επιπλέον 260 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλυφθούν κενά των προηγούμενων ρυθμίσεων και η ανισότιμη μεταχείριση των οικογενειών με διαφορετικό αριθμό εξαρτώμενων τέκνων.

Το επίδομα παιδιού θα καταβάλλεται στοχευµένα στις οικογένειες με παιδιά και θα υπολογίζεται, βάσει κλιµακούµενου εισοδηµατικού κριτηρίου για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονοµικά δικαιούχων.

Με τις προτεινόµενες διατάξεις, επιτυγχάνεται «ο εξορθολογισµός της πολιτικής που αφορά στην παροχή επιδοµάτων για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, καθώς εφαρμόζονται αφενός μεν ίδια αντικειμενικά κριτήρια για όλα τα παιδιά, βάσει οικογενειακού εισοδήματος αφετέρου δε, με τη λελογισμένη κλιμάκωση του ποσού του επιδόματος, ανάλογα με αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών, διασφαλίζεται μία σαφώς πιο στοχευµένη πολιτική, η οποία λαμβάνει υπόψη της και την πραγµατική οικονομική αδυναµία και τις πραγματικές ανάγκες κάθε οικογένειας».

Ως κλίµακα ισοδυναµίας ορίζεται το σταθµισµένο άθροισµα των µελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθµιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθµιση 1/2 και κάθε εξαρτώµενο τέκνο έχει στάθµιση 1/4, γεγονός που συνιστά ευνοϊκή για τον ωφελούμενο τροποποίηση σε σχέση με τις αντίστοιχες σταθμίσεις των καταργούμενων διατάξεων της παραγράφου ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ2 του ν. 4093/2012.

Οι οικογένειες που δικαιούνται το επίδοµα παιδιού, διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναµου εισοδήµατος, σε τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος ως εξής:
έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ, από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και από δέκα χιλιάδες και ένα (10.001) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες 15.000) ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:

Για την πρώτη κατηγορία:
α) εβδομήντα (70) ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον εβδομήντα (70) ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον εκατόν σαράντα (140) ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για τη δεύτερη κατηγορία:

α) σαράντα δύο (42) ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον σαράντα δύο (42) ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον ογδόντα τέσσερα (84) ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την τρίτη κατηγορία:

α) είκοσι οκτώ (28) ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον είκοσι οκτώ (28) ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον πενήντα έξι (56) ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Ορίζεται ακόμη ότι το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.


Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger